Ljubljana je spet olepšana, v lučkah vsa se lesketa!

Ljubljana se s svojo decembrsko svetlobno okrasitvijo in božičnim sejmom uvršča med najprivlačnejše evropske prestolnice. Praznične luči so tudi tokrat tradicionalno prižgali pred prvo adventno nedeljo, pester program v čudovito okrašenem starem mestnem jedru pa bo meščane in obiskovalce iz vseh konec in krajev razveseljeval vse do 5. januarja 2020.

Novoletna okrasitev, ki nosi naslov Ciklus, je retrospektiva dolgoletnega dela njenega izvornega pokojnega avtorja Zmaga Modica, ki je tudi avtor letošnjih skulptur in primarnih enot vsebinskega toka. Za postavitev in njen koncept je tokrat poskrbel njegov sin Urban Modic, ki je leta sodeloval s svojim očetom. Vse ima svoj naravni cikel – vesolje, galaksije, zvezde, atomi, subatomski delci in življenje. Letošnja postavitev je posvečena tem ciklom in prehodom med načini obstoja, energijo in snovjo, hkrati pa se poklonja ciklu zemeljskega življenja njenega izvornega snovalca – Zmaga Modica. Celotna likovna pripoved okrasitve se začenja na Prešernovem trgu in predstavlja jedro velike galaksije, posamezne zgodbe pa se kot žarki širijo s Prešernovega trga, po starem mestnem jedru in ponekod razveja oziroma povezuje v strnjeno pripoved. Drevje nabrežij je opremljeno s čistimi linijami, ponekod je vse skupaj povezano tudi čez Ljubljanico, v znak dobrih odnosov ne glede, s katerega brega je kdo. Če bi na koncu Ljubljano v decembrskih dneh morali opisati na kratko, bi dejali le romantična in pravljična.

Seveda pa je del tradicionalni veselega decembra v Ljubljani bogat program, ki ga dopolnjujejo Miklavžev sejem na Prešernovem trgu, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, nastopi lajnarjev, Božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in zadnji dan v letu silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu ob 16. uri. Silvestrovanje na prostem bo tudi letos potekalo na štirih prizoriščih, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil 5-minutni ekološki ognjemet z grajskega griča.

Naj za zaključek še zapišemo, kot zanimivost, da je staro mestno jedro prepredeno s 50 km prazničnih lučk, po mestu pa je nameščenih 800 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in krasijo drevesa v parku Zvezda. Seveda so tu še praznične smreke. Tista najbolj glamurozna krasi Prešernov trg. Visoka je 18 metrov, težka 4,5 tone in okrašena s približno 10 kilometri luči. Poleg osrednje smreke na Prešernovem trgu so v Ljubljani smreke še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem in na Slovenski cesti – na križišču s Trdinovo ulico. Skupaj torej Ljubljano krasi devet smrek.

foto: Alesh Maatko

Deli s prijatelji: