Kolumna: Virtualno potovanje

Uf, kako bi nekam šla.

Zdaj, ta trenutek bi odpotovala. Ali pa le na eno kavo in klepet s prijateljico.

A odgovor je ves čas isti – ne bo šlo.

Take ideje se mi vsakodnevno porajajo, verjetno še pogosteje kot takrat, ko sem res imela možnost.

Pred virusom, ki je ustavil čas. Čeprav ne prav zares, le malce drugače teče. Morda se v kakšnem trenutku celo zazdi, da se je čas obrnil. Včasih si želim, da bi se zares.

Se vam kdaj v današnjih dneh zazdi, da ste premalo potovali? Da bi lahko večkrat šli s kom na kavo? Mene je presenetilo, ker sem sicer rada doma, da me omejevanje gibanja moti v tolikšni meri.

Sicer imam dela precej, da ne bo pomote. Skoraj zagotovo več kot pred pojavom tega mikronsko velikega napadalca, a kljub temu se v misli prikradejo kraji, ljudje in trenutki, ki bi jih oživila.

Moja želja v tem trenutku je le, da bi nekam odpotovala.

Pa sem. Spakirala misli in šla.

foto: Simon Hočevar

Najprej v New York, seveda, kajti tja sem nameravala že pred leti, a se žal ni izšlo. Guggenheim me privlači po svoji zunanjosti, spiralni notranjosti in vsebini. Sprehodila sem se po zavitih stopnicah in občudovala dela modernistov. Le eden od njih – de Kooning.

Naslednja postaja – Pariz. Obiskala sem ga pred dvema desetletjema in Musée d’Orsay je name naredil vtis za celo življenje. Vang Gogh, Monet, Cézanne, Manet. Courbet – mislim, da sem se takrat dokončno zaljubila v impresionizem.

Skočila sem še v Italijo, v ljubljene Firence. Zdaj so prazne, a navadno polne turistov, ki hitijo, da bi si ogledali vse, kar ponujajo. V galerijo Ufizzi sem zavila, da bi se ogledala dela gotike, renesanse, baroka in manierizma. Čista lepota. Poznate Boticcellijevo sliko Rojstvo Venere? Vedno me je zanimalo, ali so bile ženske v njegovem času zares tako lepe ali pa jim je on dodal to milino in čar.

Sandro Botticelli, Rojstvo Venere

Za konec pa seveda še Dunaj v vsej svoji lepoti. Klimt v Belvederju, Hundertwasserjeva hiša, Rubens, Munch in Dürer v Albertini.  

Vse to v enem popoldnevu. Vas zanima, kako? Tudi vi lahko! Preverite tukaj.


A ko ta norija mine, bom šla. Nekam pač. Do tokrat pa #ostanidoma

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

Deli s prijatelji: