Kolumna: Počitnice, a?

Juhej!

Najlepši čas leta, pa naj še kdo reče, da ni. Že od nekdaj sem oboževala poletje in zagotovo ima s tem opraviti tudi čas brezskrbnosti. Spominjam se svojih počitniških poletij, ko je bilo vse tako, kot je moralo biti – cele dneve nekje zunaj, pod blokom, v senci s prijatelji. Igrali smo karte, skakali gumitvist, kotalkali, se vozili s kolesom – popolnoma drugače, kot počitnice danes preživljajo mladi.

Ko pomislim na poletje, se mi seznam naj petih stvari, ki bi jih počela, sestavi sam od sebe.

1. Zjutraj bi lahko dolgo spala. Če slučajno kdo ne tečnari že ob šestih, da je lačen in bi risanko – še dobro, da se otroci kmalu naučijo, kako deluje daljinec.

2. Ni treba v šolo, ampak delaš, kar želiš. A le v primeru, da si otrok in ti mama ne napiše spiska, kaj vse moraš postoriti. Sama sreča, da je mogoče kakšno delo zelo hitro opraviti, pa mama tega niti ne ve.

3. Odpraviš se na morje, kjer cel dan poležavaš na plaži in na terasi, zvečer pa z novimi prijatelji posedaš na pomolu ali greš z njimi na lepše. Seveda, če ni ravno leto korone, ko je potrebno držati razdaljo.

4. Zvečer v nedogled gledaš serije, ki si jih že videl, ampak so tako dobre, da so vredne ponovnega ogleda. Razen, če imate en sam TV, v družini pa vas je pet.

5. Bereš lahko samo tisto, kar želiš. Niti ni nujno, da je knjiga. V našem primeru podmladka so to lego revije, ki so bolj brano čtivo, kot najbolj zabavna knjiga v domači mladinski knjižnici – Pasji mož.

In vse je super, ko je poletje. Sije sonce, na obali vonjaš morje, postaviš bazen pred hišo, poležuješ na ležalniku na terasi, gledaš TV 24/7, poješ neomejene količine sladoleda …

foto: Mateja Hočevar

A čeprav to zveni, kot najlepši del leta, je največja groza, ker je doma tudi mama – nočna mora za učiteljske otroke. In tako ima nadzor nad vsem, čeprav si zagotovo želi, da bi imela dopust le zase.


Sama temu, ne glede na to, kaj pravijo drugi, rečem počitnice, saj sem po duši še vedno tisti otrok, ki je imel venomer razbita kolena.

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

Deli s prijatelji: