burst

Kolumna: Nova znanja

Veste, tale karantena sploh ni tako slaba.

Vem, da bi marsikdo zdaj najraje rekel, da se mi je verjetno zmešalo zaradi vsega, a naj vam povem, da še nikoli nisem na socialnih omrežjih videla toliko preizkušanj novih znanj kot ravno sedaj.

Morda se motim, a zagotovo ste že slišali, da se iz dolgčasa rodijo najbolj ustvarjalne ideje. In tudi s tem izrekom hodim po tankem ledu, vem, ker veliko ljudem ni dolgčas, saj se zanje ni bistveno nič spremenilo, le dodatne naloge so jih dosegle.

A danes ne bomo o tem, kako so starši čez noč prevzeli učiteljevo delo, saj je o tem napisanega že toliko, da tudi tisti, ki še niso verjeli, so zdaj trdno prepričani, da jim pripada dodatno plačilo.

Tokrat recimo raje kaj o novih znanjih. Vsak od nas, ki vsaj malo spremlja Facebook ali Instagram, je zagotovo naletel na nov trend v kuhanju kave. Seveda, govorim o kavi dalgona. In seveda nisem mogla preko tega, da je ne bi poskusila narediti tudi sama. Najprej delim z vami recept, ki ga je mogoče najti kjerkoli na spletu

Sestavine za eno osebo:
1 žlica instant ali žitne kave
1 žlica sladkorja
1 žlica vrele vode

Vse (tri) sestavine v posodi dobro premešamo, da se raztopijo, nato pa zmes z električnim mešalnikom (lahko tudi ročno) mešamo, dokler se sestavine ne spremenijo v penasto zmes, ki naj bi bila kot stepena smetana, a mene bolj spominja na mešanico, ki smo jo v otroških letih velikokrat pripravljali zunaj z zemljo in vodo iz luže – za igro kuhanja, kjer pokuševalca ni bilo. Vsaj mislim, da ne J.

Torej, ko je zmes dovolj gosta, v kozarec nalijemo približno deciliter hladnega mleka, dodamo ledene kocke, ali pa še bolje, sladoled ter namesto češnje, kot na torti, na vrh naložimo penasto zmes kave. Seveda lahko uporabite tudi toplo mleko, namesto sladoleda pa lahko dodate stepeno smetano.

Ne vem, ali je kriva kava, ki sem jo uporabila (Bianka Classic), a za penjenje le-te sem potrebovala bistveno več kot dve minuti (o časovnih okvirjih pišejo uporabnice na socialnih omrežjih) – z mešalnikom. Niti slučajno si ne predstavljam, da bi mešala ročno. Ampak kava je bila top. To moram priznati, čeprav mi je vzela toliko časa, da zjutraj, ko potrebujem kofein skorajda v žilo, za tole ne bi imela potrpljenja. Za popoldneve v karanteni pa je več kot odlična.

Tamalemu otroku sem jo naredila z riževim napitkom zaradi intolerance na laktozo in mi je pred spanjem rekel, da komaj čaka na jutrišnji dan, ko bo po kosilu zopet lahko pil kavo. Tavečji pa je dobil svojo dozo z navadnim mlekom. Na fotografiji lahko opazite, da neke razlike v barvi niti ni, v okusu pa, a oboje je bilo dovolj dobro, da ni ostalo niti za vzorec.


Znanje kuhanja – ali bolje rečeno – stepanja kave se je torej s karanteno dvignilo na nov nivo. Česa pa ste se vi naučili v tem norem času?

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

Deli s prijatelji: