Kolumna: Ko se pomlad »zgodi« konec poletja

Ste pomislili, da je nemogoče?

A vam z lahkoto potrdim, da se je v Novem mestu zgodilo prav to. Po dolgem času sem se odpravila na otvoritev razstave, saj je epidemija ohromila vse družabne dogodke.

Prijetno se je bilo v petek, 28. avgusta 2020 podati na vrtove Dolenjskega muzeja, kjer so odprli prvi del prav posebne razstave ob 100-letnici novomeške pomladi. Dogodek bi moral luč sveta zares ugledati v spomladanskem času, a ga je, kot še veliko stvari letos, odnesla korona. Še dobro, da le na konec poletja, saj bi bilo resnično škoda, da razstave ne bi postavili na ogled javnosti.

Razstavo so poimenovali MLADI NEZNANI AVANTGARDNI ter je uvodna in spremljevalna razstava osrednji razstavi LET NOVOMEŠKE POMLADI, katere otvoritev bo 26. septembra 2020, torej prav na dan obletnice.

Avtorice razstave zgodovinarki Majda Pungerčar in Marjeta Bregar ter umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan Štukelj so s postavitvijo enakovredno predstavile vseh dvanajst udeležencev novomeške pomladi. Nekateri znani še danes, spet drugi prepoznavni le peščici, a v letu 1920 so stopili skupaj in ustvarili nekaj neverjetnega Božidar Jakac, Miran Jarc, Anton Podbevšek, Marij Kogoj, Marjan Mušič, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, France Zupan, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec.

Tokratni zapisi, osebni predmeti, likovna, literarna in glasbena dela čudovito dopolnjujejo avtorje med sabo.

Razstavo je oblikovala arhitektka Maja Rudolf Markovič, katere osrednja postavitev dvanajstih različnih stolov ponuja možnost razmišljanja o zaključeni družbi avtorjev ter morda o dogovarjanju ob skupni razstavi.

Veliko dogodkov se je odvilo od daljnega leta 1920, ko je dvanajsterica na ogled postavila svoja dela, a vsak spomin je dobrodošel za sedanjost in prihodnost, ko bodo določeni avtorji skoraj pozabljeni, a z dogodki kot je ta nikoli za vedno.


Pomlad lahko nosimo v srcu. Naj bo za en dan, mesec ali celo leto, pomembno je, da jo

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

Deli s prijatelji: