Kolumna: Imam idejo …

Ideje so izvrstne, saj z njimi izkazujemo svojo kreativnost in inovativnost. Če smo dovolj podjetni, lahko z njimi obogatimo svoj proračun ali hladilnik, vendar je za to potrebno kar nekaj samoiniciative. Če ne vprašaš, nikoli ne veš, kaj je tvoj naslednji korak.

Velikokrat se mi zgodi, da me vedoželjnost žene nekam, kjer bi lahko našla kaj za svojo senzibilno naravo in izrazila svojo nadarjenost. Sicer sem pri ustvarjanju individualist, čeprav pri izvirnosti šteje bolj ambicioznost kot sama izraznost, saj prodornost velikokrat premaga kompetenco. Tako je pogosto bolje imeti ekipo, s katero uspešno rešuješ še tako zapletene prepreke.

A najboljše so ideje, ki nastanejo na podlagi igrivosti in domiselnosti, saj je imaginarnost nekaj, kar razume vsakdo, ki zmore motivirati še tako zahtevne stranke. Včasih se zdi, da je to skoraj popolnoma neizvedljivo, ko se odpre majceno okence, skozi katero vidiš le, če si stoodstotno pri stvari.

Lahko si še tako zavzet, a to še ne pomeni, da si izredno družaben, saj večina ljudi svoje prve ideje izbira spontano in ne le na podlagi inteligence. Kar ni nujno slabo – večina idej nastane z viharjenjem v glavi.

Moje ideje so velikokrat neizvedljive v realnem svetu, kjer za vsako manjšo stvar potrebuješ certifikat ali dva. Toda to še ne pomeni, da jih ne morem deliti s svojimi prijatelji. Drznost in zagnanost sta velikokrat ovira, saj ne glede na motiviranost, ideja pade pod budnimi očmi vsemogočih inšpekcij.

Z veliko domišljije si lahko predstavljamo, kako je v idealnem svetu vse možno. Tudi to, da je doma narejena igrača varna za otroka, kajti ne verjamem, da bi mama sešila nekaj, kar bi lahko bilo nevarno njenemu otroku. In doma kuhana krema za obraz brez kakršnihkoli dodatkov seveda ne bo zdržala do naslednjega leta, a prav to je čar tega, da jo skuhamo v čisto majcenih lončkih. Recept za orehovo sem našla tule in moram priznati, da sem navdušena. Menda je orehovo olje dobro tudi za marsikaj drugega – in evo, spet nova ideja, ki jo bom morda realizirala, a bo končna rešitev ostala samo v krogu mojih najbližjih.

Nekaj zamisli se je sicer iz osnutkov spremenilo v dejanske stvari, a večina jih ostaja le v idejah in skicah. Morda nekoč …

Kljub vsemu pa imam svojo najljubšo, ki jo navadno delim s prijateljicami. Imamo danes čas za drink? je sporočilo, za katerega se ve, da je vedno odlična zamisel.


Nenazadnje je tudi sadju ljubše v dobri družbi.

Umetniški pozdrav. Mateja Hočevar

Deli s prijatelji: