Kmetje grozijo z ulico

Slovenski kmetje zaradi vse težjih razmer stopnjujejo pritisk. Nepoštene prakse, neurejene razmere na kmetijskih trgih in vse težji boj za preživetje, so kmete prisilile, da vse glasneje napovedujejo državljansko nepokorščino. Podrobnosti o tem, na kakšen način bodo kmetje izrazili svoje nezadovoljstvo, bodo znane predvidoma prihodnji teden.

Pritisk na vlado in trgovce je z odločitvijo o ustanovitvi protestnega odbora okrepila tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Razmere na kmetijskem trgu se kljub večkratnim opozorilom ne izboljšujejo, kmetje pa svoje pridelke prodajajo globoko pod razumno ceno.

V sindikatu kmetov so sicer že v začetku leta zagrozili z državljansko nepokorščino in vladi ter trgovcem do konca januarja postavili rok za ukrepanje. Ker se to ni zgodilo in ker se bliža začetek intenzivnejšega kmetovanja, je njihovo nezadovoljstvo toliko lažje razumeti.

Način, s katerim bodo kmetje izrazili svoje nezadovoljstvo sicer še ni dorečen, več bo znanega v prihodnjem tednu. Lahko pa pričakujemo prizore, ki smo jih v zadnjim mesecih že videli drugod po svetu.

Ministrstvo kmete sicer posluša, vprašanje pa je, koliko jih sliši. Sodelovanje z ministrstvom za kmetijstvo je bilo po besedah sogovornika sprva dobro, zdaj pa je ocena sodelovanja precej nižja.

Deli s prijatelji: