Kitajska popravila podatke o številu umrlih

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 2,1 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 550.000, več kot 146.000 jih je umrlo.
Največje žarišče pandemije še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo več kot 678.000 ljudi. V Španiji je z več kot 184.000 okuženimi se razmere počasi umirjajo. Na Apeninskem polotoku je več kot 168 tisoč pacientov s covid 19. V Franciji so samo včeraj potrdili okužbo pri več kot 17.000 prebivalcih, v Nemčiji pa je več kot 137.000 okuženih. Tudi v Združenem kraljestvu je število okuženih preseglo 100.000. V Iranu so spet zabeležili rahel porast dnevno odkritih okužb, tudi v Turčiji se razmere še nič ne umirjajo. V Belgiji, kjer je okuženih skoraj 35.000 oseb beležijo eno največjih stopenj smrtnosti za covidom-19 v Evropi.
Evropa kljub opogumljajočim znakom v nekaterih najbolj prizadetih evropskih državah ostaja v očesu ciklona pandemije novega koronavirusa. Okoli polovica potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na svetu je v Evropi, kjer je covid-19 zahteval več kot 90.000 življenj. Svetovna zdravstvena organizacija evropske države je poziva, naj pred omilitvijo ukrepov vzpostavijo ustrezne nadzorne mehanizme.
Britanska vlada je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa za tri tedne podaljšala karanteno, ki v državi velja od 23. marca. Rahljanje ukrepov družbenega distanciranja bi v tem trenutku lahko prineslo bistveno povišanje števila okužb in smrti. Avstrija namerava opraviti testiranje za novi koronavirus pri vseh zaposlenih in stanovalcih v domovih za starejše. V okviru ukrepa bo zajetih okoli 130.000 ljudi v več kot 900 ustanovah. Avstrija je sicer sprejela nove izjeme za vstop v državo. V zadnjih dneh sicer beležijo bistven upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Švicarska vlada bo 27. aprila začela s postopno odpravo omejitev, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Napovedali so odprtje trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve bodo odpravili tudi za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže. Portugalska je v boju proti novemu koronavirusu že drugič podaljšala izredne razmere, in sicer do 2. maja. Kljub temu naj bi v kratkem začeli postopoma tudi rahljati nekatere ukrepe za zajezitev epidemije.
Rusija je v luči pandemije novega koronavirusa preložila vse javne slovesnosti 9. maja ob 75. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, vključno z vojaško parado na moskovskem Rdečem trgu. Na Japonskem so razglasili izredne razmere za celotno državo. Veljale bodo do 6. maja. Vlada bo tudi vsakemu državljanu zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, namenila 100.000 jenov (okoli 850 evrov).
In še novice iz Wuhana, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus. Včeraj so presenetljivo popravili število smrtnih žrtev in ga tako zvišali za okoli 50 odstotkov. Oblasti so pojasnile, da so pri številnih smrtnih žrtvah narobe zaznali vzrok smrti ali pa so jih popolnoma spregledali pri sprejemu. Kot razloge navajajo, da so ljudje umrli na svojih domovih, zaradi prenapolnjenih bolnišnic in preobremenjenih zdravstvenih delavcev pa je prišlo do napak pri izpolnjevanju poročil.

Deli s prijatelji: