Kako bo potekalo izpitno obdobje

Zimsko izpitno obdobje je pred vrati, saj se začenja že konec naslednjega tedna. Gre za tisti del študijskega procesa, ki ga je preko zaslonov najtežje korektno izpeljati. Na mariborski univerzi navajajo, da izvedbi izpitnega obdobja posvečajo veliko pozornosti, ki bi ga lahko po možnosti podaljšali v letni semester.
Slovenske fakultete so praktično od začetka študijskega leta 2021/21 zaprte. Pouk pa poteka na daljavo že tretji mesec oz. skoraj celotno koledarsko leto od pojava virusa. Poučevanje prek zaslonov je že dobro utečeno, a v tem tednu sledi 1. izpitno obdoje, ki bo zaradi epidemioloških razmer potekalo online.
Udeleženci rektorske konferenca so že v lanskem letu opozarajali, da je pisno preverjanje znanja na daljavo izjemno problematično, zlasti zaradi možnosti goljufanja. Mnogo zaposlenih v visokem šolstvu se za to že sprašuje kakšna navodila bo podala UM pred začetkom izpitnega obdboja.
To velja predvsem za fakultete naravoslovno tehnoloških znanosti, ki zahtevajo poleg preizkusov znanja teorije tudi praktični del ocenjevanja- laboratorisjek vaje. Zato se je pojavila ideja, da bi manjkajoče študijske obveznosti opravili v mesecu maju.
Medtem ko so na veliko naravoslovno-tehniških fakultetah te dni spopadajo z organizacijsko kombinatoriko, pa na družboslovno-humanističnih fakultetah načeloma ni posebnih težav.
Ključno je torej, da se fakultete na neki točki odprejo. Kdaj bo to, je odvisno od epidemiološke situacije, odgovarjajo na ministrstvu za izobraževanje. Kakšne posledice pa bo pustilo skorajšnje enoletno izobraževanje na daljavo?

Deli s prijatelji: