Kaj prinašajo spremembe medijske zakonodaje?

Največje spremembe se, če bo predlog seveda sprejet, obetajo pri financiranju nacionalne RTV. Tri odstotke zbranega prispevka RTV bi se tako po novem namenilo za STA, pet pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.
V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da je rok, ki ga je ministrstvo za kulturo namenilo javni razpravi o paketu predlaganih sprememb medijske zakonodaje, odločno prekratek, s čimer sestrinjajo tudi nekateri poslanci v opoziciji in koaliciji.
Direktor RTV Slovenije Igor Kadunc je za spletni portal MMC poudaril, da bi se jim z morebitno spremembo medijske zakonodaje izdatki povečali za 15,1 milijona evrov, kar po njegovem mnenju pomeni konec za nacionalno RTV. Kot je poudaril ima nacionalna televizija obveznosti zapisane v zakonu, za izpolnjevanje pa potrebuje določeno število ljudi in določeno količino denarja. Le-tega pa za zagotavljanje takšnega programa ne morejo zmanjšati. A pri zagotavljanju javnega medijskega servisa se še vedno poraja vprašanje centralizacije.
Dodatno je izpostavil, da so tudi v njegovem primeru mediji zavzeli stališče in o občini Radenci ne poročajo.
Poleg novitet pri razdeljevanju prispevka za RTV, ki bi bil odslej namenjen tudi drugim medijem, spremembe čakajo še popravke, glasbene kvote in oglaševanje. Kritiki zakona očitajo odsotnost strategije in jasne medijske politike, ki je do sedaj ni oblikovala nobena od preteklih vlad.

Deli s prijatelji: