Kaj je novega izšlo v Sloveniji?

Od 26. novembra do 1. decembra 2019 je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 35. knjižni sejem, na katerem se vsako leto predstavijo slovenske založbe, ki svoje stojnice obložijo s starimi uspešnicami in z novostmi, ki še dišijo po tiskarski barvi

Letos smo tako ponovno lahko spremljali bogat program z znamenitimi literati in ilustratorji, prisluhnili debatam in intervjujem, si ogledali gledališke predstave in se tako udeležili več kot 300 dogodkov, ki so ponovno napolnili avle in dvorane Cankarjevega doma.

Postanki na stojnicah so ponovno pokazali, da je slovenski knjižni trg zelo bogat in da ni razloga, da vsak Slovenec med vso to ponudbo ne bi našel nečesa zase. Založniki so ponudili lepe popuste, zato ni bilo malo ljudi, ki so sejem izkoristili tudi za predčasne praznične nakupe. Knjiga je menda še zmeraj najlepše darilo, mar ne?

Kaj smo torej brali v letu 2019? Tukaj je pravljično število knjig, o katerih smo največ govorili.

 • Mojca Širok, Pogodba
  Znan publicistka in novinarka RTV Slovenija je bila več let dopisnica iz Italije in Vatikana. Predstavlja nam kriminalni roman o sicilijanski mafiji, kakor smo je iz filmov in literature že navajeni. Povezave med akterji so ljubezenske, prijateljske in poslovne, te pa močno vplivajo na zaplete in razplete. Kdo je »good guy« in kdo je »bad guy« je težko definirati, saj sta mafija in politika močno prepleteni.
 • Agata Tomažič, Tamara Langus, Teja Kleč, Milanka Fabjančič, Blodnik po Istri
  To je nekakšen »road trip« štirih žensk, ki blodijo po Istri. Daje mnogo idej za izlet, hkrati pa bralca zabava z dogodivščinami, ki se za tak žanr spodobijo. Pot pod noge, da tudi vi izkusite Istro na malo bolj oseben način.
 • Tadej Golob, Jezero, Leninov park, Dolina Rož
  Odkar se je na slovenski literarni sceni z Jezerom pojavil detektiv Taras Birsa, krvava stran Alp ni več enaka. Končno smo dobili lik, ki se loteva zapletenih in strašno nenavadnih primerov na dobro poznanih slovenskih lokacijah. V letošnjem letu smo dobili trenutno zadnji del, Dolino rož.
 • Bronja Žakelj, Belo se pere na devetdeset
  Pretresljiv zapis spominov na neke druge čase, ko smo na morje hodili z nabito polnim fičkom, se potepali zunaj do teme in se je belo pralo na devetdeset. In pretresljiv zapis hčere, ki mora prehitro spoznati nekaj življenjskih resnic.
 • Milena Miklavčič, Ogenj, rit in kače niso za igrače
  Vse od leta 2013 nas avtorica v vedno novih nadaljevanjih pospremi v svet, ki so ga ljudje včasih skrivali drug pred drugim. Kako se umivati, kakšna je poročna noč in koga vprašati, kako se naredi otroke. Zabavne in težke prigode o intimnem življenju naših prednikov so že trilogija. Branje na lastno odgovornost.
 • Eva Mahkovic, Eva Mlinar, Vinjete straholjubca
  Na letošnjem knjižnem sejmu so Vinjete straholjubca dobile nagrado kot knjiga leta po izboru bralcev. Avtorici sta zložili besedilo in ilustracije v groteskne kolaže srednjeveškega in novega, lepega in grdega, realnega in fantastičnega. Ustvarili sta nove svetove, v katerih prepoznamo znane literarne motive, pa vendarle imajo zdaj povsem drugačno, divje življenje.
 • Svetlana Makarovič, Matej Šurc, Kotik, Luciferka
  Čas je za biografijo. Le kdo ne pozna Svetlane Makarovič in njenih pronicljivih družbenokritičnih tekstov, po drugi strani pa večno očarljivih otroških zgodb? V soavtorstvu je nastala pripoved o njeni življenjski in ustvarjalni poti od njenih prvih spominov pa vse do danes. Odkrijte, kdo je prava Svetlana Makarovič. V knjigi najdete še obilo fotografij in bibliografijo avtorice.
Foto: Arhiv NUK
Deli s prijatelji: