Ja pomeni Ja

Predstavniki Inštituta 8. marec so predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu »ja pomeni ja« danes predstavili v Mariboru. Z dosedanjim potekom zbiranja podpisov so zadovoljni, s kampanjo pa poskušajo poleg uvajanja zakonodajnih sprememb tudi širiti razpravo o nesprejemljivosti spolnega nasilja.
Nadlegovanje in nasilje na področju spolnosti so v zadnjem času tema številnih pogovorov v Sloveniji. Povod za to je gotovo izpoved igralke Mie Skrbinac, ki je javnost opozorila na spolno nadlegovanje enega od profesorjev na Akademiji za gledališče radio televizijo in film. Skrb vzbujajoče dejstvo pa je, da ni edina, ki se je v času študija srečevala s tovrstnimi težavami.
V organizaciji Inštitut 8. marec so se zato odločičli za zbiranje podpisov, kjer zahtevajo spremembo zakonodaje na področju kaznivih dejanj posilstva in drugih oblik spolnega nasilja pod geslom »ja pomeni ja«.
Ker je trenutno aktivna kampanija »ja pomeni ja«, je zmotno sklepanje javnosti, da gre za akutne problematike družbe.
Opozarjanje javnosti na težave spolnega nasilja je le začetek poti, saj se tudi ob sprejemu predloga zakona družba to mora vzeti, kot nekaj samoumevnega.
Predlog zakona »ja pomeni ja« bi naj žrtve razbremenila moralnega občutka krivde. V pravni ureditvi danes namreč morajo žrtve dokazovati, da so se posiljevalcu upirale, kar pa je iz pravnega vidika zelo težko z gotovostjo potrditi. Ob tem model jasno sporoča, da je vsako telo brez svobodne privolitve absolutno nedotakljivo.

Deli s prijatelji: