Gradnja omrežja Rune brez konkretnih odgovorov

Projekt izgradnje širokopasovnega optičnega omrežja na slovenskem podeželju Rune je namesto zadovoljnih uporabnikov prinesel nezadovoljne občane. Včeraj so na prvem izmed štirih informativnih sestankov v občini Pesnica potencialni uporabniki ponovno poslušali splošne informacije projekta, manj pa dobili konkretnih odgovorov na njihova vprašanja. V Jarenini so že julija lansko leto napovedali izgradnjo centrale, vendar je prišlo do zamika.

Da projekt rune ne poteka v skladu s časovnico dogovorjeno ob podpisu pogodbe ugotavljajo tudi na Ministrstvu za javno upravo. V zvezi s tem naj bi na omenjenem ministrstvu izvedli ustrezne postopke.

Kateri dan naj bi izvajalec del pričel postavljati centralo v Jarenini ni znano, bo pa vozlišče stalo nasproti pokopališča v Jarenini.

Strošek za končnega uporabnika trenutno znaša 150 €, ki vključuje montažo optičnega kabla od uvodnice v hišo do mesta optične priključne doze v prostorih uporabnika (do 10m dolžine in 2 preboja), montažo in zvar optičnega vlakna v optični dozi, izvedbo meritev optičnega vlakna, namestitev in priklop optičnega modema pri stranki, preizkus delovanja naprave. Najpogosteje zastavljeno vprašanje na informativnem sestanku je bilo, koliko bo za vsako gospodinjstvo znašal še dodaten strošek priklopa?

V osnovi gre za optično omrežje odprtega tipa, torej si bo lahko končni uporabnik sam izbral ponudnika telekomunikacijskih storitev. Po besedah direktorja podjetja Eurocon imajo trenutno podpisane pogodbe s 4 slovenskimi ponudniki. V tej zgodbi v oči bode dejstvo, da je bil na informativnem sestanku izpostavljen 1 ponudnik tovrstnih storitev.

Omenjeni ponudnik telekomunikacijskih storitev, ki je po zadnji dostopni raziskavi Episcentra res prejel najvišje ocene,pa že je že od leta 2013 naročnik programa Episcentra za pridobivanje novih in ohranjanje obstoječih uporabnikov. Kdaj bo in če bo projekt tako daleč, da se bodo uporabniki pričeli odločati o ponudniku telekomunikacijskih storitev bo pokazal čas.

Čas zagotovo ni na strani izvajalcev omrežja Rune, tudi prag tolerance občanov je iz tedna v teden nižje. Če so julija 2019 govorili o pričetku izgradnje v 14 dneh, smo tokrat slišali, da bo pričetek izgradnje prihodnji teden. Ali bo to res naslednji teden ali še kakšen pozneje pa bo na terenu spremljala tudi naša ekipa.

Deli s prijatelji: