Grad Ristovec po dolgih letih dobil novega graščaka

Grad Ristovec ima novega lastnika. Mestna občina Ptuj je prvotno ceno za propadajoči kulturni spomenik lokalnega pomena po več poskusih prodaje s prvotnih 85.000 spustila na 59.500 evrov, ki so bili za novega kupca sprejemljivi.

Botanični strokovnjak Ignac Janžekovič, zaposlen na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, ki stanuje v neposredni bližini in si je grad želel vse življenje.
Grad Ristovec, ki je prvič omenjen že v 15.stoletju, je potreben temeljite obnove, statika je slaba, del stropa porušen. Če se sanacija ne bo kmalu začela, strokovnjaki napovedujejo, da bi se njegova severna stena v prihodnjih dveh letih lahko celo porušila.
Nadeja se pomoči prijateljev, znancev in sodelavcev doma in v tujini.

Janžekovič si je posestvo z gradom zamislil kot izobrazevalno-raziskovalni center in vzorčni nasad za zdravilne rastline, tam bo semenska banka, v gradu pa zeliščna apoteka, čajnica in še kaj.
Grad, ki se je zaradi cvetočega gospodarstva nekoč okitil z vzdevkom Rosenau, je danes zaradi nevzdrževanja le še senca svoje podobe iz zlatih časov. Z novim lastnikom začenja novo zgodbo, ki ga bo njegovo ime z malo sreče ponesla daleč naokrog.

Deli s prijatelji: