Evropske države sproščajo ukrepe

Svetovni zemljevid pandemije z novim koronavirusom kaže, da se je število okuženih presegli 2 milijona, življenje je izgubilo več kot 126.000 bolnikov s COVID-19, ozdravelih pa je že več kot 485.000.
Največje žarišče pandemije še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo več kot 610.000 ljudi. Število dnevno na novo odkritih primerov okužbe zadnje dni pada v Španiji, Italiji in Nemčiji. Znova pa je število pričelo naraščati v Franciji, kjer imajo več kot 143.000 okuženih. V Združenem kraljestvu je število okuženih preseglo številko 93.000, iz Irana poročajo o ponovnem upadu števila primerov okužbe. V Turčiji so doslej potrdili že več kot 65.000 okužb z novim koronavirusom.
Predsednica Evropske komisije bo v Bruslju predstavila usmeritve za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za priporočila, katera merila naj bodo uresničena pred odpravo kriznih ukrepov. Odločitve o tem pa so povsem v rokah članic Evropske unije.
V Italiji so včeraj lahko ponekod po več kot mesecu dni svoja vrata znova odprle knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili. Nekatere dežele, denimo najhuje prizadeta Lombardija, so se odločile, da odloka ne bodo v celoti upoštevale. Nemška vlada o odpravi nekaterih omejitev še ni odločala, znanstveniki v državi pa menijo, da bi ukrepe za zajezitev novega koronavirusa lahko začeli rahljati po 19. aprilu. Češka namerava ukrepe, ki jih je uvedla zaradi omejitve širjenja novega koronavirusa, postopoma odpraviti do 8. junija. V ponedeljek bodo v okviru omilitve spet odprte trgovine z gradbenim materialom, tržnice in prodajalne avtomobilov. Ukrepe rahljajo tudi v Skandinaviji. Na Danskem so danes odprli jasli, vrtce ter šole do petega razreda. Na Norveškem bodo vrtce odprli prihodnji ponedeljek, sedem dni kasneje še šole do četrtega razreda. Islandija pa namerava 4. maja odpreti šole, višje šole in fakultete.
Ponekod drugod po svetu medtem ostajajo bolj previdni. Avstralija in Nova Zelandija sta denimo zavrnili predloge za rahljanje strogih ukrepov, čeprav sta v zadnjih dneh zabeležili znaten padec števila na novo okuženih in uspešno zajezili širjenje covida-19. Tudi Indija bo karanteno podaljšala do najmanj 3. maja.
Med tem pa na zahodu nič novega. Ameriški predsednik je krivdo za širitev novega koronavirusa po ZDA naprtil Svetovni zdravstveni organizaciji in naznanil, da je svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje te organizacije, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo. Po njegovih besedah WHO ni izpolnila svoje osnovne dolžnosti in mora za to odgovarjati. Promovirala naj bi kitajsko kampanjo dezinformacij o virusu, zato je bil izbruh večji, kot bi bil sicer.
Francoski javni inštitut za zdravstvene raziskave pa opozarja, da bi prezgodnja odprava osamitvenih ukrepov lahko sprožila, kot so ga opisali, uničujoč drugi val epidemije.

Deli s prijatelji: