Evropa rahlja ukrepe za zajezitev epidemije

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3,1 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 960.000 ljudi, več kot 218.000 jih je umrlo.

V Združenih državah Amerike so potrdili že več kot 1.035.000 primerov okužbe, število umrlih se je povzpelo na 60.000. V Španiji že peti dan zapored beležijo upad novo odkritih okužb, v Italiji je število okuženih preseglo številko 200.000. Francija včeraj beleži porast dnevnih okužb, v Združenem kraljestvu pa novo okrite okužbe padajo že peti dan zapored. V Nemčiji je bilo že skoraj 160.000 potrjenih okužb, rahel porast dnevnih okužb beležijo tudi v Turčiji, kjer je že skoraj 115.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom. V Rusiji so včeraj ponovno odkrili več kot 6.000 primerov okužbe, v Iranu pa je po zadnjih podatkih več kot 92.000 prebivalcev okuženih z novim koronavirusom.

Vse več evropskih držav nadaljuje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. 
Avstrija je predstavila podroben načrt opuščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. 1. maja namerava odpraviti omejitev gibanja na prostem. Takrat bodo glede na vladne načrte v Avstriji svoja vrata odprle vse trgovine in večina storitev. Od 4. maja bodo omilili tudi omejitve glede obiskov v domovih za starejše. Bari in restavracije se bodo v Avstriji odprli sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja. V prihodnje bodo dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi.
Načrt omilitve ukrepov je predstavila tudi francoska vlada. Če bodo kazalniki glede širjenja virusa dobri, bodo v Franciji 11. maja odprli vrtce in osnovne šole ter večino trgovin. Zaprti bodo ostali trgovski centri, večji od 40.000 kvadratnih metrov, bari in restavracije. Zbiranje na javnih krajih bo od 11. maja omejeno na 10 oseb. Dogodki z več kot 5000 udeleženci pa ne bodo dovoljeni do septembra. Ljudje bodo lahko v okviru sproščanja ukrepov 11. maja začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma. Ukrepe bodo omilili samo v departmajih, kjer bodo razmere pod nadzorom.
Španija bo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa postopoma opuščala do konca junija, je sporočil španski premier. Rahljanje bo potekalo v štirih fazah, niso pa določili točnih datumov. V najboljšem primeru bo to sproščanje trajalo najmanj šest tednov, pri čemer pa želimo, da po celotni državi ne bi trajalo dlje kot osem tednov, je dejal po seji vlade. Prva faza, ki vključuje izhode otrok na prosto, je že v teku, ostali ukrepi v tej fazi pa se bodo začeli predvidoma 4. maja. Med drugim bodo lahko začela delovati nekatera podjetja.
Postopno rahljanje ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, so s 4. majem napovedali tudi v Srbiji in v Grčiji. V Srbiji bodo znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale. V Grčiji bodo odprli okoli 10 odstotkov manjših trgovin, ki so jih zaprli 23. marca ob uvedbi karantene v državi, med drugim knjigarne, trgovine s tehničnim blagom, frizerske salone. Večino ostalih trgovin bodo znova odprli 11. maja, nakupovalne centre pa 1. junija. 11. maja se bodo v šole vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol.
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ocenil, da Rusija še ni dosegla vrha epidemije novega koronavirusa. Kljub temu je napovedal postopno rahljanje omejitvenih ukrepov od 12. maja naprej.
Kitajska očita ameriškim politikom, da brezsramno lažejo glede pandemije novega koronavirusa, ki se je iz Kitajske razširil po vsem svetu. Ameriški predsednik Donald Trump je omenil možnost, da bodo ZDA od Kitajske zaradi izbruha zahtevale odškodnino.
Znanstveniki s hongkonške univerze za znanost in tehnologijo so razvili dezinfekcijsko sredstvo, ki površine pred virusi ščiti tudi do 90 dni. Uniči do 99,99 odstotka visoko infekcijskih virusov, kot so virusi ošpic, mumpsa in rdečk.

Deli s prijatelji: