Energetska sanacija je nuja

Energetska sanacija stavb je potrebna predvsem pri energetsko potratnih stavbah, v katerih prihaja do velikih toplotnih izgub. Slednje v primeru slabe izolacije lahko znašajo tudi tretjino vse potrebne toplotne energije. Glede na možne prihranke so prenove predvsem starejših zgradb smiselne in pomembnejše energetske sanacije se v prihodnjih letih obetajo tudi Mestni občini Maribor.

Energetska sanacija nepremičnin bo v MO Maribor velik izziv za vodilne predstavnike. Eden izmed poglavitnih projektov, ki ga je občina v zadnjem času predstavila je 15 letno energetsko pogodbeništvo za energetsko prenovo 24 javnih objektov z podjetjem Petrol, z sanacijami pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Po besedah direktorja Energetike Maribor, Alana Perca energetska sanacija ne bo prinesla le lepše vizualne podobe stavb, temveč tudi druge pozitivne učinke, tudi za same stanovalce.

Ob tem se mnogi sprašujejo kakšni so dejanski učinki energetskih sanacij v zadnjih desetih letih. Določeni predeli Maribora so v tem trenutku, uspešno energetsko sanirani, vseeno pa bo potrebnega še kar nekaj dela, da bo večina mesta posodobljena z energetsko infrastrukturo.

Poglavitni namen izvajanja tovrstnih projektov je učinkovito upravljanje z energijo. Predvsem z vidika funkcionalnega izboljšanja in povečanja energetske učinkovitosti, zmanjšanja stroškov energije in vzdrževanja, upravljanja zgradb ter zmanjšanja emisij toplogrednih plinov.

Deli s prijatelji: