Dvorec Slivnica še vedno propada

Dvorec Slivnica je bil prvič omenjen leta 1378, pozidan pa že sredi 14. stoletja. Graščino so leta 1862 prezidali v dvorec ter ji dali sedanjo neogotsko podobo in postavili kapelo. Nazadnje je do leta 1990 v njem deloval vzgojni zavod Slivnica. Po denacionalizacijskem postopku je dvorec prešel v last Ministrstva za izobraževanje, znanosti in šport. Propadajoči dvorec pa je nato leta 2016 kupi ruski investitor Aleksandr Komolov.

Dvorec Slivnica je uradno zaveden kot nepremičnina kulturne dediščine. Slabo stanje odražajo poškodbe stavbnega pohištva ter dela ostrešja. Junija lansko leto pa je gradbena inšpekcija zavarovala gradbeni objekt, tako da v dvorec ni več možno vstopiti.

Dvorec Slivnica žal že predolgo časa sameva in propada. Pred nakupom ruskega investitorja je bil dvorec dolga leta odklenjen in tako lahka tarča roparjev in vandalov. Pred leti pa je bil v prvi etaži gradu podtaknjen tudi požar. Po besedah župana občine Hoče – Slivnica gre za “nebrušen diamant”.

Občina Hoče – Slivnica je leta 2013 začela postopek brezplačnega prenosa zemljišč v okolici gradu, vendar ministrstvo kot takratni lastnik k prenosu ni želelo podati soglasja. Občina je prav tako izrazila interes, da bi brezplačno pridobila tudi grad, ki bi ga nato predala v upravljanje zainteresiranemu posamezniku, ki bi pokazal resen interes za ohranitev in vzdrževanje objekta ter ga oživil. Trenutno pa občina Hoče – Slivnica ne razmišlja o nakupu Slivniškega gradu.

Dvorec slivnica se nahaja na 5400 kvadratnih metrov veliki površini in naj bi imel tudi zelo burno povojno zgodovino. Na socialnih omrežjih je moč najti tudi zapis, da naj bi bil Slivniški grad edini grad v Sloveniji, v katerem so resnični zli duhovi. Kljub vsemu, pa si Slivniški grad zasluži nove vsebine in konec obdobja propadanja.

Deli s prijatelji: