Država, ki ima manj kot 70 % samooskrbe je zelo občutljiva

V kriznih časih mora vsaka država sama poskrbeti za svoje prebivalce. Oskrba z lokalnimi živili zagotavlja prehransko varnost za obdobje ekonomskih kriz ter zmanjšuje odvisnosti od zunanje trgovine, kar je pomembno predvsem v času motene globalne oskrbe.
Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Hrana, pridelana v lokalnem in bližnjem okolju, je bolj kakovostna, sveža in zdrava.
Živila so zaradi krajše dobavne verige manj izpostavljena različnim negativnim dejavnikom, kar pomeni manj tveganj glede varnosti, pa tudi veliko manj je slabega vpliva na okolje. Z nakupom neposredno pri kmetu ali pridelovalcu se lahko ognete stroškom posrednikov, obenem pa odpirate slovenskega kmeta in druge, ki skrbijo za hrano, da bodo lahko še naprej oskrbovali prebivalstvo z njo.
Na vprašanje ali lahko po koncu epidemije pričakujemo drugačne potrošniške navade, ki bodo spodbujale slovensko kmetijstvo, pa odgovarja.
S kupovanjem domače hrane spodbujate domače podjetnike in kmete, s čimer omogočite večji pretok denarja ter več dela in dobička kmetu ter posledično krajevni skupnosti. Tako se posledično ustvari več delovnih mest, s čimer doprinesemo k boljšemu razvoju kraja.

Deli s prijatelji: