Donirana hrana pomoči potrebnim

V današnji rubriki Regionalno srce vam predstavljamo projekt Lions Cluba Slovnije, Donirana hrana. Slednji ima poleg osnovnega cilja, pomagati posameznikom pri njihovem prehranjevanju še veliko drugih pozitivnih učinkov. Zmanjšuje se količina zavržene hrane, povezuje prostovoljce in različne humanitarne organizacije in omogoča dodatne zaposlitve delavcev preko sistema javnih del. Kljub dosedanjemu uspešnemu delovanju pa bo projekt ob pomanjkanju donacij postal finančno nevzdržen.

Pri izpolnjevanju svojega osnovnega poslanstva v Lions klub Slovenije zaznavajo povečanja z mnogimi stiskami. Ob tem pa se ne zmanjšuje niti  število ljudi, ki potrebujejo pomoč v obliki hrane. Zato so se v Zvezi Lions klubov Slovenije odločili za projekt Donirana hrana, katerega namen je zbrati neoporečno hrano in jo brezplačno predati tistim, ki jo potrebujejo.

V letu 2019 se je projekt Donirana razširil na več kot sto trgovin po vsej Sloveniji. Količina zbrane in razdeljene hrane pa se povečuje. V letu 2019 so razdelili več kot 860 ton, ob zagotovitvi vseh potrebnih pogojev pa so v letu 2020 količino razdeljene hrane le še povečali. 

V predelih, kot je Maribor, ki je nekdaj veljal za indstustrijsko mesto, danes pa je le bleda sence svojega nekdanjega zaposlitvene središča, se socialne stiske večajo še veliko bolj kot v drugih predelih Slovenije.

Epidemija koronavirusa pa je status ljudi na socialnem dnu le še poslabšala. Ob tem je skrb vzbujajoče dejstvo, da je veliko tudi posameznikov, ki z pratkično minimalnimi dohodki ne morejo preživeti skozi mesec brez humanitarne pomoči ali pa so svoja delavna mesta izgubili zaradi epidemije.

V Lions Clubu Slovenije si zato želijo čim prejšnjega konca koronakrize, tudi v smislu da se odprejo gospodarske dejavnosti, kar bi posledično prineslo normaliziranje delovanja določenih kriznih sektorjev.

Slednje bi bilo za to organizacijo izjemnega pomena, saj prostovoljni prispevki sodelujočih ne omogočajo več nadaljnje širitve projekta Donirana hrana, niti dolgoročnega obstoja v sedanjem obsegu.

Deli s prijatelji: