Dom upokojencev brez okuženih

Ptujski dom je drugi največji v državi z enotami na Ptuju, v Muretincih, Kidričevem, Juršincih in Kopru, prvo okužbo pa so zaznali sredi oktobra. Na to so se pripravili že spomladi, ko so omejili obiske, izdelali krizni načrt za vzpostavitev sive in rdeče cone ter pripravili zadostno količino osebne varovalne opreme. A trenutno se situacija umirja.

V skladu s poslabšanjem epidemiološke situacije v obalno-kraški regiji, imajo največ okuženih v izpostavi v tej regiji.

Iz doslej zbranih podatkov je po njenem mnenju razvidno, da njihov zavod sodi v spodnji del lestvice umrljivosti v državi in je kot eden od največjih domov v državi tudi eden od najuspešnejših v spopadanju z epidemijo. Zabeležil so namreč 10,9 odstotka umrlih na število zasedenih postelj v domu. V zadnjem mesecu se razmere v njihovih enotah sicer umirjajo.

Intenzivno so izvajali tudi cepljenja. Domu upokojencev Ptuj, ki z okoli 700 posteljami v petih enotah velja za enega večjih v državi, so doslej cepili 293 stanovalcev, ki so minuli teden prejeli še drugi odmerek cepiva.

Po prvi seriji cepljenj se je kar nekaj stanovalcev še dodatno odločilo zanj, tako da bo po podatkih vodstva doma konec januarja kar 98 odstotkov zaščitenih s cepivom ali jih bo že prebolelo okužbo. Ob tem so doslej uspeli s cepivom zaščititi že več kot polovico zaposlenih, dodatne odmerke pričakujejo v kratkem.

Deli s prijatelji: