Dodatni montažni objekt v UKC Maribor je potrebno zgraditi čimprej

Janša je obiskal tudi Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer so dobili 125 doz cepiva in z njimi že cepili zaposlene. Kot je dejal, je njegov obisk “simbolični izraz zahvale za vse, ki od marca bijejo najtežji boj z epidemijo”. Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis pa je opozoril, da gre komaj z prvo majhnopošiljko, ki nikakor še ne zagotavlja izboljšanja stanja zdravstvenega sistema.
Glede na covidno statistiko je sicer Slovenija po vseh kriterijih v soboto prešla iz t. i. črne v rdečo cono. Vlada se je zato odločila znova odpreti tržnice, trafike in frizerje, kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje. Ena od prioritet pri sproščanju ukrepov je šolstvo, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami
Flis je ob tem poudaril, da bo potrebnega še veliko napora delavcev in predvsem pošilj cepiva, da postopno obujanje javnega življenja ne bi imeli hujših posledic za zdrastveni sistem v prihodnje.
Poleg cepljenja pa je trenutno prioriteta kliničnega centra v Mariboru. Rešitev administrativnih postopkov, ki jih je treba opraviti pred začetkom načrtovane gradnje montažnega objekta za bolnike s covidom-19.
Objekt pa bi služiol tudi za nadomestno lokacijo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki bi se naj obnavljal v letih 2023-2025. Sedanji infekcijski oddelek UKC Maribor je namreč dotrajan in že dolgo časa čaka na nujno obnovo. Gre za najstarejšo stavbo znotraj tega kliničnega centra in pojav covida-19 je dodatno pokazal, da je več kot nujna gradnja nove klinike.
Nacionalni program za okrevanje in odpornost je podlaga za črpanje 5,2 milijarde evrov, predvidenih za Slovenijo v skladu za okrevanje EU po koronski krizi.

Deli s prijatelji: