Dobrodošli na Dolenjskem: Štruklji in žlajnof

Če bi morali izbirati tipično dolenjsko jed, bi morali izbrati štruklje. Etnolog Vilko Novak je svojčas trdil, da so ravno Dolenjci izumitelji te priljubljene jedi. No, vsekakor so v jugovzhodni Sloveniji prisotni že zelo dolgo, saj je bil prvi recept za pehtranove štruklje zapisan že davnega leta 1589. Od takrat je bila ta jed na mizah po koncu večjih poljedelskih opravil, kot je recimo žetev. Poleg tega so bili štruklji zmeraj znak dobrodošlice.

Štruklji so lahko sladki ali slani in imajo različne nadeve. Pripravijo se kuhani ali pečeni v krušni peči. Za vas smo pripravili recept za tradicionalne pehtranove štruklje in značilno domačo gorčično omako, imenovano žlajnof.

Pehtranovi štruklji (za 4 osebe)

Vlečeno testo:
250 g moke
150 ml mlačne vode
1 jajce
20 g olja (sončnično, rastlinsko …)
1 ščepec soli

Nadev:
1 kg skute
šopek svežega pehtrana
1 jajce
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 žlica pšeničnega zdroba
sladka smetana
kisla smetana
1 ščepec soli

Priprava:
Sestavine za testo zamesimo, da dobimo gladko, mehko testo. Oblikujemo ga v hlebček in ga premažemo z oljem. Testo naj počiva vsaj pol ure. Za nadev zmešamo skuto, oba sladkorja, jajce, nasekljan pehtran, zdrob in smetano. Količino smetane prilagodimo skuti, da dobimo mazljiv nadev. Testo razvlečemo na pomokanem prtu. Namažemo ga z nadevom do dveh tretjin in tesno zvijemo. Štrukelj začnemo zvijati na namazanem delu testa. Zavijemo ga v krpo in kuhamo nad paro približno 1 uro. Kuhan štrukelj narežemo na rezine in jih postrežemo s krušnimi drobtinami, prepraženimi na maslu.

Dolenjska gorčična omaka – žlajnof

Sestavine:
1 l sladkega mošta »izpod preše«
4 žlice mletega gorčičnega semena
sladkor po okusu

Priprava:
Mošt s sladkorjem prevremo. Sproti pobiramo pene in jih odstranimo. Tekočino zlijemo na mleto gorčično seme, dobro premešamo in pokrijemo s krpo. Ko se ohladi, zlijemo v steklenico in zamašimo. Pustimo stati nekaj tednov, da dozori.

Omako uporabljamo kot preliv za štruklje.

foto: Needpix
Deli s prijatelji: