Delovanje Pošte Slovenije v času epidemije koronavirusa

Na Pošti Slovenije pozorno spremljajo razvoj širjenja koronavirusa v Sloveniji in v svetu. Glede na potek in razvoj dogodkov sprejemajo ustrezne ukrepe ter dosledno sledijo vsem naloženim in priporočenim ukrepom pristojnih inštitucij, pri čemer upoštevajo specifiko svojega poslovanja. Vsi ukrepi gredo v smeri zaščite in skrbi za zdravje in varnost dostavljavcev in zaposlenih na okencih kot tudi naslovnikov oziroma prebivalcev. Pri tem sledijo tudi vsem naloženim in priporočenim ukrepom tako NIJZ kot drugih pristojnih inštitucij. 
 
V postopkih vročanja poštnih pošiljk v dostavi  so sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi se želijo izogniti osebnemu stiku med pismonošo in naslovnikom in čim več vročitev opraviti brez fizičnega kontakta oz. brez podpisa o prevzemu pošiljke. Pošta Slovenije naslovnike spodbuja, da pakete naročajo in prevzemajo na alternativnih mestih, ki ne zahtevajo fizičnega kontakta. Tako je mogoče paket prevzeti na paketomatu ali pa se je mogoče s pismonošo dogovoriti za dostavo pošiljke na dogovorjeno mesto. Naslovnike in spletne trgovce prosijo, da se izogibajo plačevanju po povzetju in uporabljajo spletna plačila  ter s tem minimizirajo stike s pismonošem.

Zaposlenim na terenu so bili dostavljene razpršilci za dezinfekcijo rok za osebno uporabo,  prav tako imajo na  poštah sredstva za razkuževanje površin. Pošte so prejele tudi določeno količino mask in zaščitnih rokavic, ki jih poštarji morajo uporabljati.Hkrati za preprečevanje morebitnega širjenja virusa izvajajo dodatno čiščenje in dezinfekcijo prostorov pošt in obeh poštnih logističnih centrov. 

Da se izognejo večji koncentraciji zaposlenih v prostoru, so prilagodili delovne čase pošt. Večina poštnih poslovalnic  je odprta od 9. do 15. ure oziroma nekatere od 9. do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo,  prav tako ne poslujeta tudi dežurni pošti. Ob tem so prebivalce, stranke in poslovne partnerje pozvali, da se poslužujejo uporabe poštnih storitev ali obiščejo pošto le, če je to zares nujno potrebno ter spoštujejo odrejena navodila in protokole za ohranjanje zdravja zaposlenih na okencih, dostavljavcev ter vseh ostalih.  Ob tem naj  dosledno upoštevajo predpisani režim vstopa v pošte, in sicer v omejenem obsegu.

Pošta Slovenije pa je v prizadevanjih za čim bolj varen način izplačila pokojninskih nakaznic upokojencem za mesec marec 2020 ob pomoči in v dogovoru z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Republike Slovenije prilagodila izplačila pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu. Hkrati Pošta Slovenije upokojence, ki se na dan izplačila pokojnin sicer takoj zjutraj oglasijo na pošti, vljudno poziva, da v primeru, če to ni nujno potrebno, obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan oziroma ne takoj zjutraj, ampak  ga preložijo na prihodnje dni.
 Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu bodo v največji meri potekala na ustaljen način, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačilo bo potekalo na »brezkontaktni« način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše. 
Prilagojeni so tudi postopki izplačila pokojnin varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah. Pokojnine bodo za oskrbovance domov izplačane pooblaščenim osebam. 

Deli s prijatelji: