Češnje

Češnje dozorijo konec maja oziroma v začetku junija in niso le okusne, ampak tudi zelo koristne za naše zdravje. Vsebujejo mikrohranila kot so kalij, kalcij, krom, baker ter folat in C vitamin. Prav tako vsebujejo velik delež vode (od 80 do 90 %), ogljikovi hidrati predstavljajo večino njihove energijske vrednosti, vsebujejo pa tudi 1,5 g prehranskih vlaknin na 100 g.

Bogate so z antioksidanti, med drugimi tudi z melatoninom, ki ima vlogo uravnavanja ciklusa spanja in budnosti. Iz tega lahko povzamemo, da češnje izboljšujejo spanec, saj naj bi že manjši vnos melatonina s hrano izboljšal kvaliteto spanca. Prav tako upočasnjujejo proces staranja, saj zaradi polifenolnih snovi preprečujejo oksidativni stres. Antocianini, ki dajejo češnjam značilno rdečo barvo in flavonoidi delujejo protivnetno in zmanjšujejo bolečine pri kroničnih vnetnih obolenjih kot je artritis. Prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek kroničnih vnetnih bolezni kot so bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in celo raka.

Najbolj priporočljivo je uživanje svežih češenj, lahko pa jih tudi uporabimo v sladicah, napitkih, jih predelamo v marmelade, zamrznemo. Če jih shranjujemo v hladilniku, se bomo z njimi lahko sladkali kar nekaj časa. Po obiranju češnje ne zorijo več, zato je pomembno obiranje zrelih plodov. V nadaljevanju smo za vas pripravili recept za zdravo sladico iz samo treh sestavin, zato zamrznite nekaj češenj, da se boste lahko sladkali in hladili v vročih poletnih dneh.

Češnjev sladoled

Sestavine:

– 4-5 banan
– 2 skodelici izkoščičenih češenj
– 1-2 žlici medu

Postopek:

1. Banane, ki smo jih pred tem narezali na koščke in izkoščičene češnje damo v zamrzovalnik za 1 do 2 uri. Če imamo češnje zamrznjene, jih nekaj časa pred pripravo vzamemo ven, da se malo odtalijo.
2. Nekaj češenj vzamemo stran in jih zmešamo tako, da ostanejo manjši koščki, ki jih nato damo v skodelico.
3. V mešalnik damo banano, češnje in med ter mešamo tako dolgo, da nastane gladka struktura. Na koncu vmešamo koščke češenj.

Sladoled nadevamo v skodelice in ga uživamo takoj, ali pa ga postavimo v zamrzovalnik za 30 do 60 minut.

Med lahko zamenjamo tudi z agavinim, kokosovim sirupom ali z datlji. Če pa so banane dovolj zrele in sladke pa dodatno sladkanje celo ne bo potrebno.

Foto: Mateja Kilar

Deli s prijatelji: