Česen kot zdravilo in začimba

Česen je stara kulturna rastlina, ki se že tisočletja uporablja v zdravilne namene, dolgo so ga celo uporabljali le kot zdravilo in ne kot začimbo. V srednjem veku so ga menihi uporabljali kot zaščito proti kugi, med 2. svetovno vojno pa namesto antibiotikov s polaganjem česnovih obkladkov na rane.

Osnovno o česnu

Obstaja več kot 600 vrst česna, vendar niso vse vrste pravi česen. Bližnji sorodniki česna so tudi čebula, šalotka, por in drobnjak, skupaj pa spadajo v skupino čebulnic. Raste po celem svetu, največji proizvajalec česna pa je Kitajska, saj predstavlja več kot 77 % celotne svetovne proizvodnje. Po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin česen spada v kategorijo H (hrana).

Sestava česna

Glavni sestavini v česnu sta aliin in alicin in slednji je vir specifičnega vonja in okusa, ima pa tudi velik antimikrobni učinek. Česen vsebuje tudi proteine, aminokisline, vitamine A, C, E in B-kompleks, minerale kot so Zn, P, K, Fe, Ca, Se, Mg, Na in Mn, maščobne kisline, flavonoide, flavone in druge sestavine. Največji biološki učinek pa imajo žveplove snovi.

Česen za zdravje

V stokih česna se nahaja več kot 200 biološko aktivnih učinkovin, med katerimi so najpomembnejše žveplove, ki imajo farmakološko delovanje in s tem pozitiven vpliv na zdravje. Velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav s prebavo in dihanjem (lajšanje astme). V zdravilne namene se česen uporablja za blaženje krčev, lajšanje izkašljevanja, razkuževanje, zniževanje krvnega tlaka, zelo dobro pa deluje tudi proti bakterijam, virusom in glivicam.

Njegova uporaba se priporoča za preprečevanje ateroskleroze in pri zvišanih vrednostih holesterola. Raziskave na živalih so pokazale, da česen zniža lipide v krvi, prav tako zniža tudi serumski holesterol, trigliceride in LDL, medtem ko zviša HDL holesterol. Česen preprečuje nastanek krvnih strdkov, saj z odstranjevanjem holesterola iz žilnih sten in zvišanjem HDL ohranja žilno steno prožno ter preprečuje poapnenje žil, kar ovira normalen krvni obtok.

Česen prav tako olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij v črevesju in s tem uravnoteži črevesno floro. Vsebuje izredno veliko antioksidantov, ki ščitijo organizem pred delovanjem prostih radikalov in s tem ima lahko vpliv na preprečevanje nastanka nekaterih vrst raka, posebej na črevesju in želodcu.

Uporaba česna

Česen lahko uporabljamo kot hrano, prehranska dopolnila ali začimbo. S kombinacijo paradižnika in česna povečamo antikarcenogeni učinek, zato ga je poleg čebule, priporočljivo dodati v paradižnikovo solato. Prav tako na primer kuhanje česna v paradižnikovi omaki povečuje zdravilno moč česna. Kombinacija selena in česna pa ima vpliv na zaščito pred razvojem raka dojk. Največ selena najdemo v brazilskih oreščkih, torej jih za dober učinek v kombinaciji s česnom lahko nadrobimo v solate, doma pripravljene namaze in omake.

Najbolj se priporoča uživanje svežega česna, prav tako pa ima zdravilne lastnosti tudi termično obdelan česen. Pri preprečevanju razvoja srčno-žilnih obolenj ima najboljši učinek posušen česen, ki dokazano redči kri, zavira nastajanje krvnih strdkov in pospešuje njihovo razgradnjo. Zdravilni dnevni odmerek je strok svežega česna na dan, že polovica česnovega stroka na dan pa lahko zniža visok holesterol celo za 9 %.

Za zmanjšanje neprijetnega zadaha, ki nastane v ustih po zaužitju česna se priporoča kombinacija uživanje česna z maščobo (olivno olje, avokado), žvečenje svežega peteršilja ali mete, lahko pa se poslužujemo tudi prehranskih dopolnil, ki vsebujejo česnovo olje v kapsulah. Potrebna pa je previdnost, saj pripravki niso primerni za bolnike, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Kot začimba pa je česen primeren za vse brez omejitev, zato si ga le privoščimo vsak dan, saj nam bo naše telo zelo hvaležno.

Deli s prijatelji: