Site icon Slovenci v Angliji

Čas za pravljice

dav

V življenju pridemo do točke, ko pravljic skoraj ne beremo. V otroštvu nam jih berejo starši, kasneje jih beremo sami in nato nastopi obdobje, ki bi mu lahko rekli kar – čas brez pravljic. Ali to zares drži? Verjetno jih le beremo ne, jih pa zato nekako živimo. Še posebej dekleta v fazi pubertete, ko čakajo princa na belem konju. In nato se krog zavrti in mi postanemo tisti, ki beremo svojim otrokom.

Rada podarjam knjige in všeč mi jih je prejemati. Priznam pa, da me je presenetilo, ko je pred leti občinski dedek Mraz prinesel našemu, takrat štiriletniku, pravljice izpod slovenskih peres. Še posebej pravljice, ki so zanimive tako za otroke kot tudi za nas, odrasle. Navadno otroci prejemajo darila, ki so aktualna teden, dva, nato pa gredo v pozabo oziroma bi lahko šla, če ne bi bila tako velika, da ves čas opominjajo nase.

A knjige so brezčasne, še posebej take kot te, z nekakšnimi zgodbami za vzgajanje – otrok in njihovih staršev. In ilustracije, ki jih krasijo, podajo knjigam še dodaten čar.

»Če slikanic ne bi imeli, bi jih morali ustvariti,« sem zasledila zanimiv citat Kristine Brenkove v knjigi Album slovenskih ilustratorjev. Popolnoma se strinjam, saj so slikanice nekaj, kar imamo za vse življenje. Še posebej, če jih znamo vedno znova odpreti in doživeti.

Kaj pa branje za prednovoletni čas? Veliko je govora o dobrih možeh, ki nas bodo obiskali v mesecu decembru in čeprav verjamemo v njihov obstoj, je v današnjem času več energije smiselno usmeriti v vzgojo ne materialističnih otrok. Prav zaradi tega se mi zdijo primerne zgodbe iz darilnega paketa, ki so izšle pri založbi Sanje, v zbirki Sanjska knjigica.

In katere so te slikanice s čudovitimi ilustracijami in sporočilnimi zgodbami?

Izdana v šestih različnih prevodih.

foto: Mateja Hočevar

Ljudje, ki berejo, širijo obzorja. Otroci to počno seveda z nami, ko odrastejo, pa se izobražujejo sami. Torej naj vam nikoli ne bo žal časa za trenutke, ko lahko vzamete otroka v naročje in mu preberete pravljico.

Za konec pa še znani citat, ki ima za nas odrasle težo – otroku položimo branje v srce, ko je majhen, četudi se v določenem obdobju zdi, da smo pogrešili.

“Če želite, da bi bili vaši otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še pametnejši, jim berite še več pravljic.” Albert Einstein


DELITE
Exit mobile version