dav

Čas za pravljice

V življenju pridemo do točke, ko pravljic skoraj ne beremo. V otroštvu nam jih berejo starši, kasneje jih beremo sami in nato nastopi obdobje, ki bi mu lahko rekli kar – čas brez pravljic. Ali to zares drži? Verjetno jih le beremo ne, jih pa zato nekako živimo. Še posebej dekleta v fazi pubertete, ko čakajo princa na belem konju. In nato se krog zavrti in mi postanemo tisti, ki beremo svojim otrokom.

Rada podarjam knjige in všeč mi jih je prejemati. Priznam pa, da me je presenetilo, ko je pred leti občinski dedek Mraz prinesel našemu, takrat štiriletniku, pravljice izpod slovenskih peres. Še posebej pravljice, ki so zanimive tako za otroke kot tudi za nas, odrasle. Navadno otroci prejemajo darila, ki so aktualna teden, dva, nato pa gredo v pozabo oziroma bi lahko šla, če ne bi bila tako velika, da ves čas opominjajo nase.

A knjige so brezčasne, še posebej take kot te, z nekakšnimi zgodbami za vzgajanje – otrok in njihovih staršev. In ilustracije, ki jih krasijo, podajo knjigam še dodaten čar.

»Če slikanic ne bi imeli, bi jih morali ustvariti,« sem zasledila zanimiv citat Kristine Brenkove v knjigi Album slovenskih ilustratorjev. Popolnoma se strinjam, saj so slikanice nekaj, kar imamo za vse življenje. Še posebej, če jih znamo vedno znova odpreti in doživeti.

Kaj pa branje za prednovoletni čas? Veliko je govora o dobrih možeh, ki nas bodo obiskali v mesecu decembru in čeprav verjamemo v njihov obstoj, je v današnjem času več energije smiselno usmeriti v vzgojo ne materialističnih otrok. Prav zaradi tega se mi zdijo primerne zgodbe iz darilnega paketa, ki so izšle pri založbi Sanje, v zbirki Sanjska knjigica.

In katere so te slikanice s čudovitimi ilustracijami in sporočilnimi zgodbami?

 • Frane Milčinski Ježek
  • Gospod in hruška (ilustrirala Suzi Bricelj)
   Gospoda iz zgodbe bi zagotovo našli tudi v današnjih časih. Je narediti iz muhe slona težko? Morda ne želi hruške, a vendar bi rad nekaj, kar bi si lahko vzel sam.
  • Zgodba o zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi (ilustrirala Tina Volarič)
   Zgodba o dečku in žirafi z vrtoglavico. Malce nenavadna, a kljub vsemu zabavna za otroke. In predvsem zgodba o tem, kako pomembno je imeti pravega prijatelja.
  • Kako so si Butalci omislili pamet (ilustrirala Ana Razpotnik Donati)
   Pri tejle bi si lahko izmislili novi rek – ko ima pamet mlade, jih ima res veliko. Se splača prebrati, tudi nam starejšim (povem čisto potiho – Butalci res obstajajo).
  • Laž in njen ženin (ilustrirala Ana Razpotnik Donati)
   Laž in Prilažič – idealen primer, kako ‘iste vrste ptiči skupaj letijo’. Hudomušno napisana zgodba o pred ženitnem obdobju.
  • Zvezdica Zaspanka (ilustriral Gorazd Vahen)
   Moja najljubša, saj govori o ljubezni, odprtem, čistem srcu, kot ga imajo le otroci, kadar jim to dovolimo, predvsem pa skozi zgodbo lahko dojamejo, kaj je prav in kaj narobe. Skozi otroško naivnost ji uspe opraviti zares veliko, dobro delo.

Izdana v šestih različnih prevodih.

 • Kristina Brenkova
  • Prišel je velikanski lev (ilustrirala Polona Lovšin)
   Pesem o levu in dečku, ki prijateljujeta in potujeta malce sem malce tja. A na koncu, čeprav pogrešata stvari in ljudi, je obema lepše doma.
foto: Mateja Hočevar

Ljudje, ki berejo, širijo obzorja. Otroci to počno seveda z nami, ko odrastejo, pa se izobražujejo sami. Torej naj vam nikoli ne bo žal časa za trenutke, ko lahko vzamete otroka v naročje in mu preberete pravljico.

Za konec pa še znani citat, ki ima za nas odrasle težo – otroku položimo branje v srce, ko je majhen, četudi se v določenem obdobju zdi, da smo pogrešili.

“Če želite, da bi bili vaši otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še pametnejši, jim berite še več pravljic.” Albert Einstein


Deli s prijatelji: