ČAS ZA PRAVLJICE #2

Ker pravljice živijo le, kadar otroci odprejo knjigo in raziskujejo pravljični svet, je prav, da jih odrasli pri tem kar najbolj spodbujamo. Ravno zato je vsaka bralna značka in bralni izziv še kako dobrodošel na njihovi poti odraščanja. Čeprav se kdaj zdi, da so otroci preobremenjeni, a zagotovo ne z jadranjem po nenavadnih svetovih. Nobena multimedijska naprava se ne more zares primerjati z dobro knjigo in čudežnimi ilustracijami, ki jih lahko otroci občudujejo.

V Bralnem izzivu 2020 je zbranih nekaj odličnih slikanic in knjig za otroke in odrasle. Tokrat vam predstavljam tri meni najljubše. V vseh treh, čeprav se med sabo razlikujejo, najdemo odlike, ki jih odrasli nekako pričakujemo od svojih otrok.

  • Kajetan Kovič

Maček Muri (ilustrirala Jelka Reichman)

Maček Muri je prav poseben maček, pomemben v Mačjem mestu, kjer ima veliko prijateljev. S tem prav nenavadnim mačkom se sprehodimo skozi celotno mesto, spoznavamo različne mačke in mačkone ter kotičke Mačjega mesta.

Mačka Murija lahko berejo tudi začetniki v branju, saj je izdana v velikih tiskanih črkah. Zanimivost zgodbe pa je, da se v besedilu prepletajo verzi in proza.

Moj prijatelj Piki Jakob (ilustrirala Jelka Reichman)

Zgodba o medvedku in njegovem učitelju – majhnemu fantku, ki skrbi za medvedka Pikija. Prikupna zgodba, ki vase potegne še tako zahtevnega malčka ali malce starejšega otroka. Piki se bo naučil pisati, plavati, biti cirkusant, voziti in še kaj.

Moj prijatelj Piki Jakob je prisrčna pripoved o prijateljstvu, ki bi ga moral izkusiti prav vsak otrok.

  • Fran Levstik

Kdo je Vidku napravil srajčico (ilustrirala Roža Piščanec)

Videk, komaj štiriletni deček, ki je imel še posebej rad živali in rastline ter zanje poskrbel, kadar je bilo treba, je imel šest bratov in sester. Ker je bil najmlajši, je vedno dobival že ponošene srajčice, ki pa so bile komaj za preživetje. Nekega dne, ko se mu je srajčica strgala, so mu na pomoč priskočile živali in rastline ter mu sešile novo.

Zgodba je dober primer tega, da dobiš, kar daješ. In ne glede na to, koliko imaš, je v srcu vedno prostor za druge.

Otroci radi berejo. Obožujejo, kadar jim bere nekdo drug, a malce težje jim je o tem kaj napisati, predvsem sprva, ko se s črkami šele začnejo spoznavati. Pa vendar imajo druge talente, ki jih je ravno tako mogoče razvijati tudi s pomočjo pravljic in domišljije, zato jim berite vi, oni pa naj narišejo tisto, kar jim je najbolj globoko sedlo v srce.


“Človek se uči le na dva načina: eno je branje, drugo pa je druženje s pametnejšimi od sebe.” (Will Rogers)

Deli s prijatelji: