Arheološki depo odprtega tipa

V današnji rubriki Regionalno preteklost Vam predstavljamo Ptujski grad, ki na vzpetini najstarejšega slovenskega mesta stoji od 11. stoletja. Danes na tej lokaciji poleg gradu, deluje tudi Pokrajinski muzej Ptuj- Ormož, ki pa večjih vlaganj s strani občine oz. države ni bil deležen. Kljub vsemu pa se nadejajo preboja v bližnji prihodnosti, saj bi do konca tega leta uredili arheološki depo odprtega tipa na Muzejskem trgu.

Ptujski grad beleži pestro zgodovino, saj je od svojega nastanka leta 1106 zamenjal kar 17 lastnikov in je trenutno v državni lasti. Stoji na griču nad mestnim jedrom, s katerega je moč videti celoten Ptuj z okolico in Ptujsko jezero. Na tej lokaciji pa danes deluje tudi Pokrajinski muzej Ptuj- Ormož, z zbirkami in oddelki za arheologijo, zgodovino, kulturno zgodovino in etnologijo.

Ptuj se ponaša z bogato kulturno dediščino, a je žal, velik del tega bogastva skrit pred očmi javnosti in zaklenjen v depojih. Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je že od leta 2011 brez prostorov za stalno arheološko zbirko, ki se ponaša s statusom zbirke nacionalnega pomena, ter obsega kar 500.000 različnih eksponatov. Zato so se na občini v sodelovanju z muzejem odločili to problematiko odpraviti, tudi s sofinancerskim deležem države.

Ker v tem trenutku ne kaže, da bi lahko kmalu prišli do celostne rešitve, je predlog MO Ptuj in PMPO, da zatečene razmere skušajo reševati fazno. V prvi fazi predlagajo, da se na območju nekdanje polnilnice na Muzejskem trgu 2b, ki je bila v začetku letošnjega leta porušena, postavi skladišče kamnitih rimskih, srednjeveških in novoveških spomenikov.

V tem času je za ogled odprta razstava Kabinet čudes muzejskega društva Ptuj, s katero so v Pokrajinskem muzeju spomnili na  začetke muzejske dejavnosti na Ptuju. 

Tako na občini kot v pokrajinskem muzeju si želijo z izvedbo projekta pristopiti k prezentaciji izjemne kulturne dediščine inovativno in strokovno, ter okrepiti njeno povezovanje z drugimi sektorji in področji ustvarjalnosti.

Postavitev arheološkega depoja odprtega tipa bo predstavljal funkcionalen objekt, ki bo služil hranjenju, varovanju in obdelovanju arheološke dediščine in bo hkrati sodobno razstavišče, ki bo s svojo vsebino nudil edukacijo vsem kategorijam obiskovalcev.

Deli s prijatelji: