50 let HE Zlatoličje

Pred petdesetimi leti se je odprla Hidroelektrarna Zlatoličje, ki je takrat pomenila tako pomemben mejnik jugoslovanske energetike, da se je njene otvoritve udeležil tudi Josip Broz Tito. Podobno slavnostno kot pred pol desetletja je bilo v Zlatoličju tudi danes, ko je največja slovenska elektrarna praznovala 50 let delovanja. Praznovanja abrahamovke, brez katere bi bila slovenska energetika prcej osiromašena, se je udeležil tudi predsednik slovenske vlade. O veličastni zgodovini elektrarne na Dravi je bilo povedanega veliko, premier je zato raje pogledal v prihodnost.
Vsi si želimo poceni in dostopno energijo, a ta naj se proizvaja daleč od naših domov. Ta slovenska posebnost je zaustavila že veliko ambicioznih projektov, zato bo zagotavljanje energetske neodvisnosti v prihodnje velik izziv.
Številni visoki gostje in župani okoliških občin so ob koncu prireditve, ki jo je odlično povezoval Jure Ivanušič, nazdravili na novih 50 let uspešnega delovanja pred sedmimi leti obnovljene elektrarne.

Deli s prijatelji: