40 let Fotogalerije Stolp

Fotoklub Maribor, ki obstaja že od leta 1936, zadnjih 40 let deluje v Židovskem stolpu, kjer domuje Fotogalerija Stolp. Fotoklub Maribor je prostore od mariborske občine dobil leta 1979, Fotogalerija Stolp pa je tako postala prva specializirana galerija za fotografsko umetnost v Sloveniji. Začetki niso bili enostavni, se spominja predsednik mariborskega Fotokluba.

Današnjo podobo je Fotogalerija Stolp dobila v okviru obnove starega mestnega jedra, katerega del je tudi Židovski stolp. V štiridesetletni zgodovini je bilo v Fotogaleriji Stolp izpeljanih vsaj 400 fotografskih razstav, še vedno pa vse temelji na zagnanem udarniškem delu.

Delati tako je težko, pravijo v Fotoklubu Maribor, ki šteje približno 140 članov, polovica od teh jih aktivno sodeluje pri aktivnostih društva. Mestna občina Maribor, s katero v društvu sicer dobro sodelujejo, za delovanje društva namenja 10.000 evrov na leto.

Kljub težavam fotografski zanesenjaki v društvu še vedno peljejo uspešno zgodbo Fotogalerije stolp, a se hkrati bojijo, kaj prinaša prihodnost. V historičnem ambientu Židovskega stolpa si sicer lahko v teh dneh ogledate razstavo Minimalizem, na kateri sodeluje 34 avtorjev Fotokluba Maribor.

Deli s prijatelji: