30-dnevni veganski izziv

»Si upaš mesec dni živeti vegansko?« je vprašanje, ki nam ga zastavljajo na uradni strani veganskega izziva. Gre za brezplačen program, ki v Sloveniji poteka že sedmo leto zapored in katerega cilj je 30 dni uživati samo hrano rastlinskega izvora. Če se prijavimo na izziv prejmemo vsak dan informativne maile z nasveti, članki, odgovori na najpogostejša vprašanja ter jedilnik za glavne obroke – zajtrk, kosilo in večerjo. Prav tako si lahko za vsa vprašanja in spodbudo izberemo svojega veganskega mentorja. Na veganski izziv se lahko prijavimo kadarkoli, saj poteka skozi celo leto.

Veganska prehrana izključuje vsa živila živalskega izvora kot so meso, mleko in mlečni izdelki, jajca in tudi med. Gre torej za izogibanje vseh produktov, ki se jih v celoti ali delno pridobiva od živali. Ko se odločimo za takšen način prehranjevanja je pomembno, da je načrt prehranjevanja dobro zastavljen, saj neuravnotežena veganska prehrana lahko vodi do prehranskih pomanjkljivosti in s tem do resnih zdravstvenih težav. Pomanjkanja lahko preprečimo z izbiro obogatenih živil, pomembno pa je tudi dodajanje nekaterih prehranskih dopolnil.

Najpomembnejše je nadomeščanje vitamina B12, ki se nahaja v živilih živalskega izvora (rdeče meso, ribe, jajca, sir, mlečni izdelki), z njim pa obogatijo tudi veganske izdelke kot so tofu, kosmiči za zajtrk, rastlinski nadomestki mleka. Vitamin B12 je izredno pomemben za tvorbo rdečih krvnih celic, nevrološke funkcije ter sintezo DNK. D vitamin je hkrati tudi hormon, ki ga naša koža proizvede s pomočjo UV žarkov. Pomemben je za zdravje kosti, saj zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze ter nekaterih kroničnih bolezni. Prav tako podpira tudi normalno delovanje živčno-mišične in imunske funkcije. Pomanjkanje vitamina D je velik zdravstveni problem v svetu in prav tako tudi v Sloveniji, zato je predvsem v hladnejših mesecih, priporočljivo nadomeščanje s prehranskimi dopolnili. V Sloveniji je namreč za tvorbo zadostnih količin D vitamina sonce dovolj močno le od aprila do septembra. Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi vnosu kalcija, železa ter omega-3 maščobnim kislinam, ki se ob pomanjkljivem vnosu s hrano tudi nadomeščajo v obliki prehranskih dopolnil.


Tudi če se ne odločimo popolnoma odpovedati vsem živilom živalskega izvora je veganski izziv res dober način, da spoznamo tovrsten način prehranjevanja. Po elektronski pošti vsakodnevno dobimo recepte za pripravo okusnih obrokov, katere lahko vključimo v vsakdanji način prehranjevanja. Glede na to, da v povprečju uživamo preveč predelane hrane in tudi živalskih proizvodov, z veganskim izzivom dobimo veliko idej in receptov za pripravo uravnoteženih obrokov, ki bodo pozitivno vplivali na naše splošno počutje in prav tako tudi na zdravje.

Deli s prijatelji: